Wat is Dagstage?

Dagstage is een initiatief van internetondernemers Marco DerksenStephan Fellinger en Edwin Rijkaart van Cappellen

Marco Derksen liep afgelopen jaren al regelmatig een “dag stage” en deelde zijn ervaringen via social media. Toen Stephan Fellinger hierover zijn enthousiasme naar Marco liet blijken, besloten ze het idee van “een dag stage lopen” samen verder op te pakken en een platform op te richten  waar vraag en aanbod van dagstages samenkomen. Edwin Rijkaart sloot zich daar eind 2019 bij aan. De reacties op dit initiatief zijn erg positief en media als RTL hebben Dagstage al op de radar.

Nog even voor de duidelijkheid, wat bedoelen we precies met “dagstage”? Op Wikipedia komt het begrip ‘snuffelstage’ (voor een dag) het beste in de richting zoals wij het zien:

Een snuffelstage is een stage die niet direct gericht is op het verkrijgen van beroepsbekwaamheden. Een snuffelstage is eerder gericht op het kennismaken met bepaalde beroepsbezigheden zodat bijvoorbeeld op een verantwoorde manier een (nadere) keuze kan worden gemaakt.

En daar waar snuffelstage vaak gekoppeld is aan leerlingen of studenten in het onderwijs, gaat het bij Dagstage vooral om mensen op de arbeidsmarkt die zich verder willen ontwikkelen en om organisaties die op een andere manier willen laten zien wat ze in huis hebben. Het is het kennismaken met andere “beroepsbezigheden” (sorry voor het woord), vaak ook in een voor de stagiair nog onbekende branche. Het kan ook gaan om de keuze daarna, wanneer mensen op een kruispunt staan voor wat betreft een nieuwe baan. Maar dat zal niet voor iedereen de drijfveer zijn. Het gaat vooral over nieuwsgierigheid hoe andere mensen, in verschillende branches, zaken aanpakken én hoe andere organisaties werken. Vandaar dat wanneer je meedoet, we ook vragen of je een kort verslag wilt maken van je ervaringen zodat ook anderen daarvan kunnen leren.

We hebben inmiddels een prototype via Sharetribe. In Sharetribe worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Onze ervaringen delen we voorlopig via dit platform en op social media.